Särskilda behov

Vissa människor behöver lite mer hjälp när de reser. Om du har särskilda behov under din resa med oss, så finns vi här för att hjälpa dig att göra resan så enkel och bekväm som möjligt.

Nedan har vi samlat information för dig med särskilda behov, hittar du inte vad du söker ber vi dig kontakta vår kundtjänst.

1. Barn som reser ensamma
2. Resa med nedsatt rörlighet
3. Ledsagare/medicinska assistent
4. Flyga under graviditeten

Barn som reser ensamma

Vi erbjuder en speciell tjänst med assistans för ensamresande barn mellan 5 och 11 år. Tjänsten är obligatorisk och måste bokas genom kundtjänst. Innan ni kontaktar oss för att boka biljett så fyll vänligen i UM Formulär, som du hittar under – Resinfo/UM Formulär – , med uppgifter om barnet, vem som lämnar och hämtar barnet och annan information vi behöver. Antalet platser för ensamresande barn är begränsat och bokas och bekräftas inte tjänsten av oss i förväg kan barnet inte resa.

Pris: SEK 695 per enkelsträcka

Så här går det till

• Barnet måste lämnas personligen av anhöriga (samma personer som angivits vid bokningstillfället) senast 1 timme före avresa.
• Ensamma barn måste ha en UM-påse (erhålls av oss) som innehåller information om barnet, bokningen och vem som ska hämta barnet.
• Anhörig som lämnar barnet på avreseflygplatsen måste alltid stanna kvar tills planet lyft
• I biljetten ingår 1 incheckat bagage på max 20 kg samt kabinbagage max 8 kg max mått 40 x 35 x 20 cm
• Vår representant följer barnet från gaten där ni lämnar barnet, ombord på planet och hjälper barnet med bagage och hitta sin stol. Kabinpersonalen har uppsikt över barnet under hela flygningen och vid ankomst följer vår representant barnet in till flygplatsens mötesplats för ensamresande barn för överlämnande av barnet. Observera att vi lämnar enbart över barnet till personen som finns angiven i bokningen och den som hämtar barnet måste kunna legitimera sig.

Resa med nedsatt rörlighet

Om du inte klarar att förflytta dig själv till en nödutgång ombord på flygplanet betraktas du som rörelsehindrad. Det går bra att boka din resa på vår hemsida men sedan måste du kontakta vår kundtjänst i efterhand för att boka rätt assistans baserat på dina behov.

Bokning av assistans måste göras minst 72 timmar före avresa. Bokning senare än 72 timmar före avresa behandlas som en oanmäld assistans. Du har fortfarande rätt till assistans men väntetid kan uppstå då föranmälda prioriteras först.

Om du bokat assistans så får du avgiftsfritt ta med dig två rörelsehjälpmedel utöver ditt bagage. Reser du med egen rullstol kan du antingen checka in den och låna en rullstol på flygplatsen eller använda din egen rullstol genom flygplatsen. Vi har inte möjlighet att ta emot elektrisk rullstol med batteri.

När du bokat assistans anmäler du din ankomst på avreseflygplatsens särskilt uppmärkta mötesplats för assistans senast 60 minuter före avgångstid.

Typ av assistans:

WCHR Wheelchair on ramp Jag behöver rullstol till/från flygplanet men kan gå själv upp- och nedför trappor och ta mig till flygplanssätet själv. WCHS Wheelchair up/down stairs Jag behöver rullstol till/från flygplanet, lyftas upp och nedför trappor, men jag kan själv gå till flygplanssätet. WCHC Wheelchair to cabin seat Jag behöver rullstol till/från flygplanet, lyftas upp och nedför trappor samt jag måste bäras till flygplanssätet.

Ledsagare och medicinska assistenter

I vissa fall kan en ledsagare/medicinsk assistent behövas när du flyger med oss för att följa säkerhetsföreskrifterna ombord och även se till att du mår bra under flygningen och får en bekväm resa med oss.

Vi ber dig att resa med en ledsagare/medicinsk assistent i följande fall:

• Du har en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning som kräver assistans under flygningen
• Du kan inte förstå och/eller svara på säkerhetsinstruktioner från kabinpersonalen
• Du behöver medicinsk assistans ombord

Din ledsagare/medicinska assistent måste vara minst 18 år och förstå både svenska och engelska. Biljetten bokas som en ordinarie vuxenbiljett.

Flyga under graviditeten

Flygresor är säkra och i allmänhet problemfria för gravida kvinnor förutsatt att graviditeten är utan komplikationer. Vecka 0-33 Vi tillåter gravida kvinnor att flyga fram till vecka 33.